10.000 EUR amenzi pentru nerespectarea GDPR în luna aprilie

Luna aprilie a fost din nou una activă pentru Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, fiind aplicate 5 sancțiuni în cuantum total de peste 10.000 EUR pentru nerespectarea prevederilor GDPR.

Astfel, printre punctele cheie vizate de amenzi se numără situații privitoare la nerespectarea dreptului la opoziție. În acest sens, operatorul Tensa Art Design a fost sancționat de două ori, în cuantum de 1000 EUR și 3000 EUR pentru continuarea trimiterii de mesaje comerciale către diferite persoane vizate, după ce acestea solicitaseră ștergerea din baza de date de marketing.

Un alt aspect recurent în sancțiunile din ultimele luni vizează supravegherea angajaților prin mijloace audio/video la locul de muncă fără un consimțământ exprimat în prealabil, scop legitim sau temei legal.  Astfel, operatorul Regency Company SRL a fost sancționat contravențional în cuantum de 3000 EUR, deoarece nu a respectat condițiile necesare procesării acestui tip de date cu caracter personal și, mai mult, nu a putut proba încercarea de atingere a scopului vizat (nespecificat) prin mijloace mai puțin intruzive în viața personală a angajaților.

Cu privire la lipsa de informare a utilizatorilor, operatorul Banca Transilvania SA a fost sancționat în cuantum de 2000 EUR pentru emiterea unui card pe numele unei rude ale unui utilizator, cu cerința ca aceasta să poată avea drept de operare doar pe contul in euro. Cu toate acestea, ruda persoanei respective a constatat că avea drept de acces la toate conturile utilizatorului respectiv. În acest sens, și Partidul Uniunea Salvați România a fost sancționat în cuantum de 3000 EUR ca urmare a publicării neautorizate a datelor cu caracter personal ale unor persoane cu dizabilități pe site-ul partidului (date care includeau nume, prenume, CNP, serie și număr act de identitate, număr certificat de expertiză medicală, grad de handicap).

 

Articol scris de: Briana Huști