Amendă GDPR de 18.000 EUR pentru un operator român

În luna mai au fost aplicate 6 sancțiuni, dintre care cea mai mare a fost către operatorul AUTOMOBILE BAVARIA SRL, în cuantum de 18.000 euro.

În acest sens, s-a constatat că pe pagina web a operatorului erau vizibile datele personale a peste 290 clienți/potențiali clienți, inclusiv modelul de autoturism curent, bugetul disponibil sau modalitatea de achiziție preferată. Astfel, Autoritatea a stabilit că nu au fost implementate măsuri tehnice și organizatorice adecvate nivelului de risc al prelucrării datelor și operatorul nu a putut asigura protecția corespunzătoare a datelor personale.

Încă o amendă în cuantum ridicat, de 11.000 euro, a fost aplicată operatorului Libra Internet Bank SA. Prin această amendă se reamintește operatorilor că aceștia sunt obligați să respecte dreptul la acces al persoanelor vizate într-un mod cât mai accesibil și să răspundă cât de prompt solicitărilor acestora. Mai mult, este important ca utilizatorii să fie informați de posibilitatea depunerii unei plângeri sau de a exercita o cale de atac, atât pe cale administrativă dar și în justiție, în cazul în care se consideră nedreptățiți.

Printre punctele cheie de interes ale amenzilor aplicate luna aceasta se numără și mențiunea că prelucrarea datelor trebuie făcută într-o manieră legală, echitabilă și transparentă față de persoanele vizate. Astfel, nicio măsură nu trebuie dispusă dacă nu există consimțământul expres al subiecților, un scop temeinic sau o prevedere legală în acest sens. De altfel, în lipsa unui consimțământ expres nu este posibilă nici prelucrarea datelor personale ale persoanelor vizate sau contactarea acestora în scopuri de marketing. În acest context, reamintim cât de importantă este respectarea dreptului la opoziție și la dreptul de ștergerea datelor.