Amenzi de 16.500 euro pentru nerespectarea GDPR

Luna decembrie a rezultat în 5 companii sancționate de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Cea mai costisitoare amendă a fost primită de Sudrezidential Broker SRL, în cuantum de 10.000 euro. A fost descoperit în evidența operatorului un document în format Excel ce conținea datele personale (CNP, număr telefon, serie și număr carte de identitate, etc.) ale clienților, dar și a partenerilor de viață ale acestora, date care au ajuns să fie prelucrate de persoane neautorizate. Astfel, au fost afectate aproximativ 509 persoane vizate prin publicarea datelor pe o pagină de internet., iar operatorul nu a informat persoanele vizate cu privire la incident. Mai apoi, s-a constatat că operatorul stoca informații (module cookies nenecesare) fără obținerea acordului utilizatorilor și fără a furniza informații clare și complete cu privire la acestea.

O amendă de 5000 euro a fost emisă către Societatea Energetica Electrica SA pentru încălcarea confidențialității datelor cu caracter personal.

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a fost sancționată în cuantum de 13.000 lei pentru neimplementarea măsurilor tehnice și organizatorice pentru asigurarea conformității acțiunilor și a siguranței prelucrării datelor personale.

O amendă mai puțin substanțială, de 3000 euro a fost primită de Kaufland-România SCS, deoarece unul dintre angajați a înregistrat un videoclip de pe camerele de luat vederi, pe care era lizibil numărul de înmatriculare al unei terțe persoane, imagini pe care le-a transmis pe WhatsApp.

Cea mai mică amendă de luna aceasta a revenit operatorului Casa Rusu SRL, în cuantum de 2000 euro, pentru introducerea unui formular neautorizat pe site-ul acestuia, prin intermediul căruia se colectau datele bancare ale clienților, precum și alte date cu caracter personal (nume, prenume, deținător card, număr card, data și anul expirării, cod CVC).

 

Scris de: Briana Huști